Normal_asbest_verwijderen

Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor een veilige en gezonde leer- en werkomgeving. De nu gepubliceerde Handreiking Asbest helpt scholen en gemeenten om grip te krijgen op asbestproblematiek bij onderwijshuisvesting. Zo kunnen de scholen en gemeenten op een goede manier omgaan met hun verantwoordelijkheden op het gebied van asbest. Dat meldt VOS/ABB.

Het primair onderwijs is sinds 2015 verantwoordelijk voor het integrale onderhoud van het schoolgebouw. Schoolgebouwen die gebouwd zijn voor 1994 kunnen kankerverwekkende asbest hebben. Hierop moet worden gecontroleerd. Wanneer asbest ontdekt wordt, moeten er maatregelen genomen worden in de vorm van een asbestsanering of -beheersplan. De Stichting Ruimte OK heeft de Handreiking Asbest samengesteld, in opdracht van de PO-Raad, de VO-raad en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Schoolbesturen zouden steeds meer hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van asbest. Zo hebben veel schoolbesturen inmiddels maatregelen getroffen in de vorm van sanering of een beheersplan. De handreiking zet de feiten en ervaringen op een rij rondom asbest in scholen en bevat informatie over actuele wet- en regelgeving, de toepassing hiervan en de te nemen acties om calamiteiten te voorkomen. De handreiking is te vinden op de website ruimte-ok.nl. 

© Nationale Onderwijsgids