Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

Het VU medisch centrum in Amsterdam gaat een belangenonderzoek uitvoeren naar emeritus hoogleraar Chris Meijer. Hij zou zakelijke belangen hebben verzwegen bij het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Het medisch centrum heeft daarom de ombudsman wetenschappelijke integriteit gevraagd om de mogelijke belangenverstrengeling bij wetenschappelijke publicaties van Meijer nader te onderzoeken. Dat meldt NRC.

De hoogleraar bezat jarenlang aandelen in het bedrijf Delphi Bioscience dat een product voor zelfafname maakte en hij promootte de spuit op congressen. Minister Schippers van Volksgezondheid wil zo snel mogelijk onderzoek naar mogelijk belangenverstrengeling bij het nieuwe bevolkingsonderzoek.

De klinisch patholoog Chris Meijer is sinds 2010 aan het VUmc verbonden. Vanaf april 2016 start een nieuw bevolkingsonderzoek dat is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad in 2011. Dat advies leunt sterk op wetenschappelijk werk van Meijer. Ook in zijn wetenschappelijke publicaties meldde Meijer zijn belangen niet. Het is nog onduidelijk wat de mogelijke belangenverstrengeling gaat betekenen voor het nieuwe bevolkingsonderzoek.

Het VUmc heeft laten weten dat Meijer sinds 2010 geen melding heeft gemaakt van, of toestemming heeft gevraagd voor nevenwerkzaamheden. Het ziekenhuis documenteert nu alle belangen en activiteiten van de hoogleraar om deze nu alsnog aan het bestuur voor te leggen voor goedkeuring. De hoogleraar denkt dat hij de discussie over de wetenschappelijke integriteit die gaat komen wel aankan.

© Nationale Onderwijsgids