Normal_copyright_stockfreeimages__leerling_uitleg_hulp_samenwerken_juf_nakijken

Door het terugdringen van het leerlingenaantal wordt het er voor beginnende leerkrachten niet makkelijk op om werk te vinden. Net afgestudeerde docenten komen nog altijd moeilijk aan een baan. Een vaste aanstelling krijgen de meeste docenten ook niet. Tussen 2009 en 2013 daalde de werkgelegenheid met elf procent, blijkt uit een analyse van het Arbeidsmarktplatform primair onderwijs. Dit meldt Hoger Onderwijs.

Jonge leerkrachten zouden vooral de dupe zijn van de dalende werkgelegenheid. In 2009 vond 79 procent van de afgestudeerden van de pabo binnen een half jaar een baan in het onderwijs, in 2013 was dit gedaald naar 69 procent. Als ze al aan werk komen, krijgen ze vaak flexibele contracten of werken ze alleen als invaldocent. Veel van de jonge leerkrachten hebben nog een tweede baan: in 2012 had zestien procent een half jaar na afstuderen een baan binnen en buiten het onderwijs.

Het Arbeidsmarktplatform concludeert dat de arbeidsmarktpositie van jonge leerkrachten steeds meer onder druk komt te staan. Onder de docenten komt steeds meer vergrijzing voor. Tegenwoordig is een kwart van de onderwijzers 55 jaar of ouder, slechts twee procent is jonger dan 25 jaar. In 2009 was dit nog zes procent. Het arbeidsmarktplatform maakt zich zorgen om een naderend lerarentekort. Dit tekort kan vanaf 2016 ontstaan, omdat dan grote groepen docenten met pensioen gaan. Hoe groot de het lerarentekort uiteindelijk zal zijn, vindt het arbeidsmarktplatform moeilijk in te schatten.

Of er daadwerkelijk een tekort ontstaan, is onder andere afhankelijk van de instroom op de pabo en dat is weer afhankelijk van de economische toestand van het land. Over het algemeen kiezen minder mensen voor het vak docent als de economie aantrekt. Voor een lerarentekort wordt al jaren gevreesd. Door een opeenstapeling van factoren, onder andere bezuinigingen en economische neergang, blijft het voor jonge leerkrachten moeilijk om aan het werk te komen. 

© Nationale Onderwijsgids