Logo_dag_van_de_leraar_leraar_van_het_jaar

Jaarlijks vind het International Summit on the Teaching Profession (ISTP) plaats. Hier komt de internationale top van het onderwijs bijeen om de belangrijkste uitdagingen voor het leraarschap te bespreken. Dit jaar wordt het georganiseerd in Canada, Banff, aan de voet van de Rocky Mountains. Nederland neemt deze editie ook de vier huidige Leraren van het Jaar mee. Dit meldt de Onderwijscoöperatie. 

De agenda van dit jaar is gericht op 'leadership, recognition and self-efficacy and innovation'. Nederland is een van de weinige landen die docenten meeneemt naar deze top. “Ik ben trots op ons ministerie, dat als een van de weinigen, wellicht het enige, heeft besloten om ook daadwerkelijke leraren mee te nemen naar de top. Zodat we niet voor de zoveelste keer over het vak en over de leraar wordt gepraat, maar ook met”, benadrukt Femke Cools, Leraar van het Jaar 2014 primair onderwijs.

Dat de docenten mee mogen naar Canada, biedt ze ook de gelegenheid om een kijkje te nemen over de grens. “Naast het leren van initiatieven op het gebied van maatschappelijke status, teacher leadership, samenwerking en peer review ben ik geïnteresseerd in de vraag hoe andere landen proberen om hun onderwijs toekomstbestendig te maken”, zegt Jasper Rijpma, Leraar van het Jaar 2014 voortgezet onderwijs.

Ambassadeur voor het speciaal onderwijs, Joke Lorist-Klappe, wil graag zien hoe het speciaal onderwijs en de praktijk van inclusief onderwijs in andere landen wordt vormgegeven. Van deze reis maken de docenten een video verslag in samenwerking met Leraar24. Na terugkomst zullen de docenten hun kennis delen met leerkrachten en andere geïnteresseerden.

© Nationale Onderwijsgids