Logo_not_2015

Onderwijs op maat, gepersonaliseerd leren, het beste uit elke leerling halen. Iedereen in onderwijsland heeft het erover. Wat is er eigenlijk al mogelijk? En wat bieden de educatieve uitgeverijen? De Leermiddelen-op-maat-tour laat het de bezoekers van NOT 2015, de grootste onderwijsvakbeurs voor professionals in het PO, VO en MBO, zien en ervaren.

De vraag is niet of gepersonaliseerd leren beter of slechter is dan onderwijs in groepen. Het gaat erom dat gepersonaliseerd leren veel toe kan voegen aan het huidige onderwijs, stelt Eric Razenberg, directeur van ThiemeMeulenhoff. “Het onderwijs moet met minder middelen hogere leeropbrengsten genereren. Dat is een gecompliceerde taak. Hogere leeropbrengsten kun je behalen door beter aan te sluiten bij de individuele talenten, interesses en mogelijkheden van kinderen. Dat vraagt om andere manieren van lesgeven dan we de afgelopen decennia hebben gedaan. We waren in staat om binnen een groep hooguit in een beperkt aantal niveaus te differentiëren. Ook het tempo waarin kinderen door de stof gingen, kon verschillen, maar veel meer aan differentiatie was niet mogelijk," zo vertelt Razenberg. 

"De enorme technologische ontwikkeling die we op dit moment wereldwijd en op alle fronten doormaken, maakt echter dat er voor het onderwijs allerlei mogelijkheden ontstaan," stelt Razenberg. "Het geeft leerkrachten instrumenten om beter inzicht te krijgen in het individuele leerproces en te interveniëren, waar nodig. Grappig genoeg is gepersonaliseerd leren bijna zo oud als de weg naar Rome. Vroeger had immers elke gezel een meester. Dat persoonlijke zijn we helaas kwijtgeraakt in het collectieve onderwijs."

De Leermiddelen-op-maat-tour vertrekt dagelijks om 11.00 en 14.00 uur vanaf het Thematheater in Hal 9. Een hostess neemt de NOT-bezoekers mee langs toonaangevende bedrijven op de beurs die in korte pitches van maximaal twee minuten vertellen over de nieuwste ontwikkelingen op dit vlak. ThiemeMeulenhoff is te vinden in Hal 9, stand A072. Bezoek ook de speciale Leermiddelen-op-maat-sessies in het thematheater in hal 9. De Nationale Onderwijstentoonstelling is te bezoeken van dinsdag 27 tot en met zaterdag 31 januari 2015 in de Jaarbeurs in Utrecht. 

© Nationale Onderwijsgids