Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De kantonrechter oordeelt dat de Katholieke Scholenstichting Utrecht vorig jaar ten onrechte een van haar onderwijzers heeft ontslagen. De vrouw gaf al 37 jaar les bij de scholenstichting maar werd de laan uitgestuurd omdat zij niet voldeed aan alle eisen die na een onderwijsvernieuwing waren doorgevoerd. Volgens de rechter heeft de lerares onvoldoende kans gehad haar functioneren aan te passen. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

De scholenstichting stelde een lijst van competenties op waaraan alle leerkrachten moesten voldoen.  Volgens de school schoten de didactische en pedagogische vaardigheden van de ontslagen docente tekort. De lerares ging akkoord met extra begeleiding om haar vaardigheden te verbeteren maar werd een dag voor de zomervakantie ontslagen. “Zij voldoet niet aan de basale competenties die gelden voor een startende leerkracht in het onderwijs”, stelde de stichting.

De kantonrechter vindt deze redenatie onterecht. De vrouw heeft 35 jaar lang goed gefunctioneerd in het onderwijs. De school kon bovendien onvoldoende aantonen dat haar leerlingen slechter presteerden dan leerlingen van andere docenten. De rechter vindt wel dat de lerares haar functioneren moet verbeteren om aan de vernieuwde eisen te voldoen maar had daar meer tijd voor moeten krijgen. Omdat de docente al een aantal doelen na haar begeleiding had behaald, vindt de rechter het dan ook niet onverantwoord haar weer voor de klas te laten staan.

© Nationale Onderwijsgids