Normal_umcg

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zijn de jaarlijkse prijzen en beurzen voor excellente onderzoekers en voortreffelijke docent uitgereikt. De prijzen werden traditiegetrouw uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. 

Dr. Lude Franke (Genetica) won de Onderzoeksprijs na een topjaar met inmiddels vaak geciteerde publicaties in onder meer Nature en Nature Genetics. Franke doet onderzoek naar genetische risicofactoren van (immuun)ziekten met behulp van 'big data', enorme hoeveelheden gegevens over genen en genexpressie. Onlangs verwierf hij een prestigieuze ERC Starting Grant en eerder dit jaar ook een NWO Vidi-beurs.
 
Dr. Jaap de Vries (Chirurgie) is dit jaar winnaar van de UMCG Onderwijs- en Opleidingsprijs. De Vries, chirurg oncoloog en universitair hoofddocent, ontving de prijs voor zijn vele jaren van intensieve betrokkenheid bij de ontwikkeling en het verzorgen van onderwijs in de opeenvolgende curricula C2000, G2010 en G2020. In het bijzonder werd zijn grote rol in de succesvolle ontwikkeling van de Summerschool Oncology genoemd.
 
De Mandema-stipendia, een persoonsgebonden subsidie waarmee jonge, gepromoveerde arts-onderzoekers tijdens hun opleiding een eigen onderzoekslijn kunnen opbouwen, gingen naar Tom van Meerten, arts assistent interne geneeskunde, Jelmer Prins, arts assistent obstetrie & gynaecologie, Anton Terwisscha van Scheltinga, ziekenhuisapotheker, en Vladimir Tichelaar, postdoc/onderzoeker hematologie.

© Nationale Onderwijsgids