Malala Yousafzai ontvangt morgen de Nobelprijs voor de Vrede voor haar strijd voor het recht op onderwijs voor alle meisjes

Leerlingen van groep 8 van de Utrechtse 2e Marnixschool hadden gisterochtend wel een heel bijzondere juf. Zij kregen les van Prinses Laurentien. De prinses praatte met de kinderen over het recht op onderwijs en in het bijzonder over de Pakistaanse Malala die morgen de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt voor haar strijd voor onderwijs aan alle kinderen. Dit meldt RTV Utrecht.

Om het verhaal van Malala onder de aandacht te brengen bezocht Prinses Laurentien de Utrechtse basisschool om daar te praten over het belang van onderwijs. Ook ontving nam zij de speciale jeugdeditie van het boek 'Ik ben Malala' in ontvangst waarin het verhaal van Malala verteld wordt. Van stichting Edukans, de organisatie die zich inzet voor onderwijs voor alle kinderen in de wereld, zullen alle basisschoolleerlingen in Nederland een exemplaar van dit boek ontvangen.

“Ik vind het heel belangrijk dat de wereld luister naar jullie stem”, zei Laurentien tegen de kinderen van groep 8.  “We kunnen leren van kinderen. Die hebben veel kennis, we moeten daarop inspelen”, aldus de prinses.

Malala Yousafzai werd bekend doordat zij als elfjarig meisje een weblog begon op de website van de BBC waarin ze onder meer ageerde tegen de Taliban die meisjes uitsluit van onderwijs. In 2012 raakte Malala zwaargewond na een aanslag op haar leven. Dat weerhield haar er niet van om haar strijd voor het recht op onderwijs voor meisjes voort te zetten. Malala wordt de jongste Nobelprijswinnaar ooit.

© Nationale Onderwijsgids