Normal_docent_leraar_college_zaal

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) het beroep van docent in het hoger onderwijs in positief daglicht stellen met de verkiezing van de beste docent van het jaar 2015. Tot 15 december kunnen hogescholen en universiteiten een docent nomineren. Minister Bussemaker van Onderwijs zal op 17 januari 2015 de winnende docent bekend maken. Dit meldt ISO.

Minister Bussemaker is enthousiast over het initiatief van het ISO voor de lerarenverkiezing. “Een docent die inspireert, herinner je je de rest van je leven. Docenten spelen een belangrijke rol in de persoonlijke, professionele en academische ontwikkeling van studenten”, aldus de minister.

Iedere universiteit en hogeschool in Nederland mag één docent voordragen voor de verkiezing. Een jury zal uit alle inzendingen op basis van motivatiebrieven van de onderwijsinstellingen een top 5 samenstellen. Deze vijf docenten dingen mee naar de titel Docent van het Jaar op de finaledag. De jury bepaalt aan de hand van interviews en colleges van de docenten wie de uiteindelijke winnaar wordt. Na de verkiezing nodigt minister Bussemaker de vijf genomineerden uit voor een gepsrek en een lunch op het ministerie.

Het voordragen van een docent kan tot 15 december via het formulier op de website van het ISO. Elke voordracht moet onderbouwd worden met een goede motivatie en zal beoordeeld worden op betrokkenheid, didactiek, interactie, innovatie en passie. Ook studenten en collega's kunnen een docent voordragen maar het advies is om dan eerst contact op te nemen met de onderwijsinstelling omdat elke instelling een uitnodiging heeft ontvangen een docent te nomineren.  Rond 5 januari zal de top 5 van genomineerden bekend worden gemaakt en op 17 januari is de prijsuitreiking.

© Nationale Onderwijsgids