Logo_download__2_

Voor de gemeenten verandert niet veel nu de harmonisatie van Asscher vervroegd worden, zo lijkt het aldus woordvoerder Esther Verhoeff van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). “We gaan er niet van uit dat het eerder invoegen van de plannen financiële gevolgen heeft voor de gemeente. Veel gemeenten zijn bovendien al bezig om de kwaliteit van peuterspeelzalen en de kinderopvang gelijk te trekken. Onze zorgen over de peuters die buiten de boot dreigen te vallen, blijven echter overeind.” Dit meldt Kinderopvang Totaal. 

Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio ingesteld. En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. “Ik kan me voorstellen dat dit nieuws voor onrust zou kunnen zorgen bij de peuterspeelzalen', aldus Verhoeff. 'Maar het ministerie heeft bevestigd dat ook vrijwilligers meetellen bij het vierogenprincipe.” 
 
Hoewel Asschers plannen wel spreken over de kwaliteit van de voor- en vroegschoolse educatie, wordt er niet gerept over kinderen die geen VVE krijgen. De VNG blijft zich dan ook zorgen maken om deze groep kinderen. Verhoeff: “Wij vinden nog steeds dat kinderen waarvan de ouders geen werk hebben buiten de boot vallen, terwijl wij vinden dat ieder kind recht op ontwikkeling heeft.”
 
Daarom wil de VNG na de zomervakantie het gesprek met Asscher weer aangaan. “We gaan dan weer om de tafel over de alternatieve plannen van de VNG om peuterspeelzaaluren vrij te maken voor alle peuters. We hebben berekend dat deze plannen helemaal niet zo duur hoeven te zijn als Asscher beweert.”
 
© Nationale Onderwijsgids