Het Dominicanenklooster in Zwolle waar de nascholing voor geschiedenisdocenten wordt georganiseerd

Op de toepasselijke locatie van het Dominicanenklooster in Zwolle organiseert Geschiedenisportaal een nascholingsmiddag voor docenten in het voortgezet onderwijs. De middag wordt georganiseerd op 13 november en gaat over het examenonderwerp De Republiek. Daarnaast worden vernieuwende onderwijstechnieken in workshops nader toegelicht. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat. Dit meldt Geschiedenisportaal.

Mediëvist dr. Hubert Slings van de Vrije Universiteit van Amsterdam geeft allereerst een lezing over het examenonderwerp 'De Republiek tussen 1515 en 1648'. Daarbij zal hij ook ingaan op de vensters van de geschiedeniscanon. Als secretaris was hij betrokken bij het samenstellen van de Canon van Nederland, in opdracht van het ministerie van Onderwijs. Hij zal ook een toelichting geven op de website van stichting Entoen.nu waarvan Slings directeur is.

Daarna zal geschiedenisdocent Joost van Oort van het Sint Joriscollege in Eindhoven uitleg geven over 'flipping de classroom'. Dat is een onderwijstechniek waarbij de klassikale instructie wordt vervangen door filmpjes en online kennisoverdracht. Dat laat meer ruimte voor individuele aandacht en verdieping in de klas. Van Oort zal een toelichting geven en uitleggen wat de techniek succesvol maakt.

Docente Ina Beltman van het vmbo op het CSG Reggesteyn in Nijverdal zal bespreken hoe docenten ict kunnen inzetten in de geschiedenisles en wat de meerwaarde is van ict-middelen.

De nascholingsmiddag kost 149 euro per persoon en vindt plaats op 13 novemer van 13.00 tot 18.00 uur. Opgeven en informatie opvragen kan door een mail te sturen naar info@geschiedenisportaal.nl met als onderwerp 'inschrijven nascholing 13 november'.

© Nationale Onderwijsgids