Logo_islamitische_universiteit_rotterdam
Rector Ahmet Akgündüz van de Islamitische Universiteit (IUR) in Rotterdam heeft opnieuw omstreden uitspraken gedaan. Op zijn Facebook-pagina heeft hij opgeroepen om bij de Europese verkiezingen niet te stemmen op enkele Turks-Nederlandse kandidaten. Akgündüz noemt hen “verraders van het vaderland”. De VVD wil dat er maatregelen genomen worden tegen de rector. Dit meldt het AD. 
 
De Turks-Nederlandse kandidaten zijn erg verontwaardigd over de uitspraken van Agkündüz. CDA-kandidaat Alaattin Erdal noemt de actie van de rector “zielig”. Ook Osman Biçen, kandidaat voor D66 noemt Agkündüz “volledig ontspoord”. “Zulke heftige beschuldigingen passen absoluut niet bij iemand in zo'n hoge academische positie”, zegt Biçen. Volgens Erdal hebben de uitspraken van de rector vooral te maken met de politieke spanningen in Turkije zelf. “Het is heel pijnlijk dat nu ook in Nederland in dit soort termen wordt gepraat. De Turkse gemeenschap dreigt te polariseren.”
 
De rector kwam vorig jaar in opspraak nadat hij zich in een pamflet tegen de Turkse anti-regeringsbetogers in het Gezi-park in Istanbul. Hij noemde hen onder meer “goddelozen”. In januari pleitte de VVD om de accreditatie van de IUR in te trekken. “Een opleiding die eerder segregeert dan integreert hoort hier niet thuis”, zegt Kamerlid Pieter Duisenberg. 
 
Het intrekken van de vergunning was volgens minister Bussemaker van Onderwijs niet mogelijk omdat dit alleen kan als de onderwijskwaliteit te laag is en daarvan is geen sprake bij de IUR. Onlangs liet de minister te werken aan een wettekst waarin staat dat particuliere hogere beroepsopleidingen blijk moeten geven van 'maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef'. De IUR is een particuliere instelling die erkende hbo-opleidingen aanbiedt voor imams en islamitisch geestelijk verzorgers.
 
© Nationale Onderwijsgids