Normal_universiteit_maastricht

(Novum) - De Universiteit Maastricht staat op de zesde plek van een lijst van de honderd beste jonge universiteiten. De Limburgse academie is ook meteen de enige Nederlandse universiteit die de lijst, de Times Higher Education 100 Under 50 Ranking, heeft weten te halen. Wel komen in de top tien vooral Europese universiteiten voor.

De universiteiten in de lijst zijn jonger dan vijftig jaar. De lijst moet een beeld geven van universiteiten die het in slechts enkele decennia voor elkaar hebben gekregen bij de beste universiteiten van de wereld te gaan horen en die het in zich hebben in de toekomst tot absolute top te gaan horen.

Op de eerste plek staat de Zuid-Koreaanse Pohang University of Science and Technology. De École Polytechnique Fédérale in het Zwitserse Lausanne staat tweede. Het Verenigd Koninkrijk heeft in de lijst voorts met achttien de meeste noteringen.

Behalve een lijst met de honderd beste jonge universiteiten, die dit jaar de tweede editie beleefde, publiceert Times Higher Education jaarlijks ook een ranglijst van alle universiteiten. Deze THE World University Rankings vormt samen met concurrenten QS World University Rankings en Academic Ranking of World Universities de top drie van invloedrijkste universitaire ranglijsten.

Het is het tweede jaar op rij dat de lijst is uitgebracht. Vorig jaar stond de Universiteit Maastricht er echter nog niet in.