Normal_lbn

(Novum) - Amsterdam wil niet dat er een nieuwe islamitische middelbare school in de stad komt. De gemeente heeft een aanvraag daarvoor afgewezen, laat wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) donderdag weten. Het college van burgemeester en wethouders is bang dat de kwaliteit van de nieuwe school niet in orde zal zijn.

Twee jaar geleden werd het Islamitisch College Amsterdam (ICA) gesloten omdat de kwaliteit van het onderwijs ondermaats was. De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) wil nu op dezelfde locatie een scholengemeenschap beginnen voor mavo, havo en vwo.

In het bestuur van de SIO zitten veel oud-medewerkers van het Islamitisch College Amsterdam. De gemeente ziet de nieuwe school daarom als een voortzetting van het ICA en heeft de aanvraag voor een nieuwe islamitische middelbare school afgewezen.

Het college geeft de Onderwijsraad om advies gevraagd over het conflict. De raad heeft toegezegd nog deze zomer met een uitspraak te komen.

Het in opspraak geraakte Ibn Ghaldoun in Rotterdam is momenteel de enige islamitische middelbare school in Nederland. Bij de school werden 24 eindexamens gestolen. De leerlingen moeten voor de gestolen vakken opnieuw examen doen.