Normal_diploma_certificaat

(Novum) - Geslaagde eindexamenkandidaten in Rotterdam krijgen voorlopig nog geen diploma. Tot eind deze maand worden geen diploma's uitgereikt vanwege de examendiefstal op de school Ibn Ghaldoun. Dat heeft onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) donderdag gezegd.

De schoolbesturen hebben dat besloten om scholen meer tijd te geven om uit te zoeken welke leerlingen inzage hebben gehad in gestolen examens. Daardoor moet voorkomen worden dat fraudeurs een diploma krijgen waar ze geen recht op hebben.

Volgens een woordvoerder van wethouder De Jonge moeten door de maatregel een handvol scholen hun reeds geplande uitreikingen uitstellen. "De meeste scholen zouden de diploma's toch al niet voor het einde van de maand uitreiken."

De leerlingen krijgen donderdag wel hun uitslag te horen. Een dag eerder kregen ze al het verlossende bericht dat ze geen examens opnieuw hoeven te maken. De leerlingen van de islamitische scholengemeenschap waar de examens zijn gestolen moeten dat wel.

Ook leerlingen die een gestolen examen hebben ingezien zullen dat examen over moeten doen. Woensdag is hun aangeboden gebruik te maken van de zogenoemde inkeerregeling. Leerlingen die later worden betrapt op examenfraude, krijgen geen diploma of moeten dat weer inleveren.