leraren advies onderwijsraad

DEN HAAG - In een advies aan de regering pleit de Onderwijsraad voor kwalitatief betere leraren en maatregelen om dreigende lerarentekorten aan te pakken. Volgens de raad zou de focus te veel op kwantiteit gelegen hebben de afgelopen jaren.

De Onderwijsraad wil betere werving en selectie rond de lerarenopleiding om de kwaliteit van leraren te bevorderen de beroepsgroep een beter aanzien te geven. Het verhogen van de beroepsstandaard zou verder vorm moeten krijgen door  het verplicht stellen van nascholing, gekoppeld aan verplichte registratie in een publiekrechtelijk lerarenregister.

De raad wil daarnaast dat nieuwe leraren in het havo, het vwo en de algemene vakken in het vmbo en mbo een master hebben afgerond. Ook moet er meer werk worden gemaakt van begeleidingsprogramma's voor beginnende leraren.

Ook in de kwaliteit van schoolleiderschap moet de overheid meer investeren, zo adviseert de Onderwijsraad. Voor deze beroepsgroep moet een register voor meer kwaliteitsborging zorgen. De raad pleit tot voor het ontwikkelen van een schooloverstijgend strategisch personeelsbeleid dat past bij de situatie in de regio.

De volledige tekst van het advies van de Onderwijsraad, Kiezen voor kwalitatief sterke leraren, valt hier te downloaden.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink