stress burn-out docent

GRONINGEN - Marja Ruijterman schrijft regelmatig columns voor de Nationale Onderwijsgids over omgaan met stress en het voorkomen van burn-outs. Ze is er van overtuigd dat wie zijn gedachten tot rust weet te brengen, energie bespaart en zo het risico op stressgerelateerde aandoeningen aanzienlijk kan verkleinen. Marja Ruijterman geeft veel trainingen en lezingen over dit onderwerp. Speciaal voor het onderwijs geeft zij nu ook workshops met als thema stress/burn-out preventie.

Meer administratie, lastige leerlingen, mondige ouders, grotere klassen en veel leerlingen die specifieke aandacht nodig hebben; het is niet eenvoudig om docent te zijn in deze tijd. Er wordt vaak smalend gelachen als je zegt dat je moe bent, want “Jullie hebben toch zoveel vakantie, wat zeur je dan?!”

In de workshop stress-preventie kunnen onderwijsprofessionals realistisch en constructief leren om te gaan met stress-veroorzakende factoren. Stress komt namelijk niet alleen voort uit je omgeving, maar wordt mede door jezelf gecreëerd, aldus Ruijterman.

Klik hier voor meer informatie over deze workshop.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink