Unieke opleiding tot olijfoliesommelier opent officieel de deuren
Wie een opleiding wil volgen tot olijfoliesommelier, moest hier voorheen voor naar Londen of zelfs New York afreizen. Maar vanaf heden is de opleiding bijna om de hoek, namelijk in Den Bosch, te volgen. Initiatiefneemster Wilma van Grinsven-Padberg is olijfoliesommelier en zal de 21 studenten van de vijfdaagse cursus alles vertellen over het vak dat op dit moment maar door vijfhonderd mensen wereldwijd wordt uitgeoefend. Dit meldt Omroep Brabant.
Een wijnsommelier kennen we allemaal wel, maar een olijfoliesommelier in Nederland is nog een stuk onbekender. Als het aan Van Grinsven-Padberg ligt, komt daar nu verandering in. Deze gespecialiseerde sommeliers beoordelen olies en kiezen ze uit voor bijvoorbeeld restaurants. Sommeliers voor olijfolies beschikken over veel gespecialiseerde kennis die een ‘normale gebruiker’ van het product niet heeft.
Kwaliteit olijfolie
Maandag zijn 21 deelnemers van start gegaan met de opleiding. De eerste dag stond in het teken van geur, kleur en smaak en dus ook het teken van ruiken en proeven. Wist jij bijvoorbeeld dat olijfolie maximaal 2 jaar houdbaar is? Of dat transparante olijfolieflessen niet goed zijn? En dat supermarkten eigenlijk lage kwaliteit olies verkopen? Van Grinsven-Padberg eerst ook niet, tot ze haar opleiding tot sommelier volgde in New York. En nu wil ze deze kennis delen binnen haar eigen instituut. “Want veel Nederlanders weten maar weinig over olijfolie.”