Normal_dmitry-grigoriev-yxxpjf-rrna-unsplash

De wachtlijst voor een cursus imker is lang. Zo lang zelfs dat aspirerende imkers drie jaar moeten wachten op een cursusplek in de regio Twente. Maar volgens imker Anton Swaters is het helemaal niet nodig om een opleiding te volgen om de bijenpopulatie een handje te helpen. Dit meldt Tubantia.

Tijdens zo’n cursus lopen deelnemers een heel seizoen mee met ervaren imkers. Ze leren alles over bijen, hun verzorging en de natuur eromheen. Dat vraagt veel tijd en toewijding, want je kunt geen bijenpopulatie aanschaffen zonder kennis. Het houden van bijen is ook nog eens impactvol, zegt Swaters. De beestjes hebben namelijk veel vijanden, zoals de varroamijt en de Aziatische hoornaar. Laatstgenoemde rukt snel op in Nederland en rooft complete bijenkasten leeg.

Bij ook zonder cursus geholpen

Niet iedereen hoeft echter een eigen bijenkast te hebben. Het is belangrijk om bijenpopulaties goed te spreiden en ze voldoende ruimte te geven. Wettelijk moet een kast bovendien minimaal 20 meter van een woning staan. Maar zonder plek of tijd om een imker te worden, kun je bijen ook helpen. Nederland kent 365 bijensoorten, waarvan velen het moeilijk hebben.  Ongeveer 80 procent leeft onder de grond en vindt daar door verstedelijking steeds minder ruimte. Door bloemzaden te strooien, bloeiende struiken of bomen te planten en de tuin bijvriendelijk te maken, zijn de bijen ook zonder cursus flink geholpen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky