Normal_teacher-recording-video-blog-for-her-internet-chan-2023-11-27-05-28-35-utc

Nu we veel binnen zitten en op zoek zijn naar nieuwe activiteiten, zijn online opleidingen steeds populairder geworden. Uit onderzoek van Multiscope onder 4.600 Nederlanders blijkt dat het aantal mensen dat een online cursus volgt, aanzienlijk is gegroeid. Halverwege 2021 heeft ruim een derde van de Nederlandse bevolking een online opleiding gevolgd, dit meldt Numrush.

Naar verwachting hebben halverwege 2021 ongeveer 5 miljoen mensen, oftewel 36% van de bevolking, een online opleiding gevolgd. Dit is een toename van 1,1 miljoen mensen, of 8 procentpunt, ten opzichte van 2020. Online opleidingen worden vooral door mannen gevolgd, met 32% van de mannen die van plan zijn een online opleiding te volgen tegenover 28% van de vrouwen. Vooral 18- tot 49-jarigen (41%) en mensen met een hbo- of wo-achtergrond kiezen vaker voor e-learning.

Onzekerheid over keuze van opleiding

Opvallend is dat veel Nederlanders nog niet zeker weten welke online opleiding ze willen volgen. Van de mensen die geïnteresseerd zijn in e-learning, twijfelt 34% nog over welke cursus ze moeten kiezen, terwijl 21% helemaal geen idee heeft welke cursus ze willen volgen. Dit betekent dat minder dan de helft van de toekomstige cursisten al weet welke opleiding ze willen volgen.

Populaire cursussen

De meeste online cursussen zijn gericht op ICT, met 19% van de cursisten die kiest voor opleidingen zoals algemene computercursussen, informatica en programmeertalen. Andere populaire onderwerpen zijn taal (8%), psychologie (8%) en zorg (5%).

Voorkeur voor online examens

Naast online opleidingen zijn ook online examens populair. Uit het onderzoek van Multiscope blijkt dat 55% van de respondenten bij toekomstig online onderwijs ook examens en toetsen online wil doen. Daarnaast heeft 47% behoefte aan uitleg via video. Vrouwen hebben iets meer behoefte aan online materiaal: 56% van de vrouwen wil online examens en toetsen, en 52% wil downloadbaar studiemateriaal. Mannen geven iets vaker de voorkeur aan uitleg via video (47% tegenover 46%).

Drempels voor online onderwijs

Ondanks de populariteit van online onderwijs zijn er nog steeds enkele drempels. Voor 21% van de respondenten vormen de kosten een beperking, terwijl 18% aangeeft te weinig tijd te hebben om een online opleiding te volgen.

Online opleidingen blijven groeien in populariteit en bieden een breed scala aan mogelijkheden voor mensen om nieuwe vaardigheden te leren en zich verder te ontwikkelen, ondanks de uitdagingen die ermee gepaard gaan.