Leesbevorderingsprogramma Vakantielezen bijna weer van start

Het leesbevorderingsprogramma Vakantielezen wordt dit jaar door het hele land uitgerold. Biblionet Groningen heeft dit programma samen met de KB ontwikkeld. Scholen, bibliotheken, ouders en kinderen geven elke zomer weer aan hoe leuk ze het programma vinden. Leerlingen uit groep 3 en 4 kunnen tijdens de zomervakantie hun leesvaardigheid op peil houden met het programma Vakantielezen. Dat meldt het Bibliotheekblad.

Leerkrachten geven samen met een leesconsulent het startsein voor Vakantielezen op school. Tijdens Vakantielezen in de klas lezen leerlingen verschillende boeken. Op een grote landkaart plakken ze stickers waarop ze laten zien wat ze allemaal gelezen hebben.

Als de zomervakantie van start gaat stopt het lezen niet. Het programma gaat veder via het YouTube-kanaal, in de bibliotheek en binnen het gezin.

Grote Vakantie Quiz 

De verhalen zijn ook te vinden via Spotify en kinderen kunnen alles noteren in een Juttersboekje met lees- en doe-opdrachten. BiebLab organiseert op vrijdag 19 juli de Grote Vakantie Quiz op YouTube. Gezinnen door heel Nederland kunnen meedoen aan deze quiz.

Vorig jaar 

Vakantielezen in de klas zorgde er in 2023 voor dat 45.000 leerlingen ongeveer 185.000 boeken hebben verslonden op school. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk