Oefenen met nieuw stembiljet voor Europese verkiezingen kan in Boekel

Inwoners van de gemeente Boekel en vier andere gemeenten in Nederland mogen op 6 juni hun stem uitbrengen op een overzichtelijk stemformulier. Oefenen voorafgaand aan de Europese parlementsverkiezingen mag ook. Dat meldt het Brabants Dagblad.

De proef met een nieuw stembiljet wordt uitgerold in de gemeenten Boekel, Alphen aan den Rijn, Borne, Midden-Delftland en Tynaarlo. Dat gebeurt in opdracht van het Miniserie van Binnenlandse Zaken.

Het nieuwe stemformulier is niet meer gigantisch groot met lange rijen namen en partijen. Op de bovenste helft van het formulier staan nu de deelnemende partijen en op de onderste helft een aantal genummerde vakjes. Deze nummers corresponderen met een namenlijst van kandidaten en deze wordt opgehangen in de stemhokjes. In plaats van één vakje rood kleuren moeten kiezers dat nu met twee vakjes doen. Een voor de partij en een voor de kandidaat.

Proef 

Het ministerie wil achteraf weten of de proef goed gegaan is en vraagt aan de kiezers om achteraf mee te werken aan een enquête. Slaagt de proef, dan wordt het nieuwe stembiljet bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 in alle gemeenten van Nederland ingevoerd. De proef is de afgelopen maanden door een projectmanager van het ministerie tot in de puntjes voorbereid. Vanuit vijf gemeenten hebben mensen een training gehad.

Verschillende oefenmomenten 

Op verschillende dagen kunnen de Boekelaren in hun gemeente terecht om te komen oefenen. Deze oefenmomenten en locaties zijn op de website van de gemeente te vinden. Er is oefenmateriaal aanwezig op de locaties en een laptop met een instructiefilmpje. In één van de gemeenten waar al een oefensessie is gehouden, kwam helemaal niemand. De gemeentewoordvoerster vraagt zich dan ook sterk af of het in Boekel storm gaat lopen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk