Sportvisserij Nederland geeft zeeforel tweedaagse navigatiecursus

Een tweedaagse navigatiecursus voor zeeforellen, dat klinkt als een verlate 1 april grap. Toch werd de cursus gegeven door Sportvisserij Nederland. Met een groep forellen aan de zijkant van een boot heeft de vereniging een route gevaren. Ze hopen erop dat de forellen de route onthouden zodat ze later terugkeren voor het paarseizoen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Als de forellen in zoet water worden geboren verhuizen ze naar de zee om daar op te groeien tot volwassen dieren. Als ze eenmaal zelf gaan paren keren ze terug naar de beek waar ze geboren zijn. Volgens Marcus de Boer van Sportvisserij Nederland moeten de forellen onder normale omstandigheden de route gewoon terugvinden. Maar in Nederland is dat erg lastig, want er zijn allerlei gemalen, kruispunten met andere kanalen en sluizen.

Raketvormige buizen 

Daarom heeft Sportvisserij Nederland iets bedacht om de forellen te helpen. De jonge vissen zitten in raketvormige buizen aan de zijkant van de boot vast. Door die buizen stroomt het water en de forellen onthouden aan de geur van het water hoe ze terug moeten zwemmen.

Onderzoekers universiteit van Wageningen

Onderzoekers van de universiteit van Wageningen denken dat de forellen hier op basis van geur de route kunnen herkennen en zo teruggaan naar hun geboorteplek. Mardik Leopold, mariene bioloog van de Wageningen Universiteit, geeft aan dat ze nog wel aan het onderzoeken zijn of dit gegeven daadwerkelijk klopt. “Zodra je een sluis openzet zwemmen ze daarheen. Daarom gaan we ervan uit dat ze waarnemen, maar hoe ze dat precies doen weten wij ook nog niet.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk