Motorseizoen gaat beginnen, voorkom ongelukken en doe een opfriscursus

De afgelopen dagen stond de zon weer hoog aan de hemel en gingen motorrijders weer massaal de weg op om te toeren. In de provincie Overijssel resulteerde dat in veel motorongelukken. Motorinstructeur Ramon Hulshoff van rijschool Salland uit Deventer vindt dat niet vreemd. Veel mensen stappen onvoorbereid op de motor als de zon weer gaat schijnen Veel motorrijders rijden alleen in de lente of zomer en missen daardoor routine. Dat meldt RTV Oost.

Volgens Hulshoff zou een opfriscursus wenselijk zijn voor motorrijders die pas na de winter weer gaan rijden. Tijdens de cursus wordt er gekeken naar de rijvaardigheid en of het voertuig nog voldoet aan alle eisen. Bij elke rijschool kan men een opfriscursus of les krijgen. Eén les is vaak al genoeg om meer zelfvertrouwen in het rijden te krijgen, zo stelt Hulshoff.

Rem- en stuurtechniek motorrijders 

Tijdens zo’n opfriscursus wordt er ook gekeken naar de rem- en stuurtechniek van motorrijders. Zeker voor rijders die na een lange tijd weer gaan rijden en nog een beetje onzeker zijn is het belangrijk om goed op te letten, aldus de rijschoolhouder. “Veel motorrijders denken ‘ik heb ooit leren rijden en mijn rijbewijs gehaald. Ik kan dus wel rijden”.  Maar, zo zegt Hulshoff, je krijgt pas ervaring als je veel rijdt. De techniek van een motor verandert continue en lijkt niet meer op de motor waar je jaren geleden les op had.

Opfriscursus 

Hulshoff heeft het als rijschoolhouder erg druk, maar zo’n opfriscursus doe je vooral voor jezelf. “Op de motor ben je extra kwetsbaar. Als je een kleine stuurfout maakt kan dat al fataal zijn.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk