Rijschoolhouder uit Putten doet mee aan televisieprogramma 'De Rijles'

Benieuwd naar het leven van een rijschoolhouder? Maken ze leuke dingen mee met hun leerlingen? Het nieuwe televisieprogramma De Rijles van KRO-NCRV laat dit allemaal zien. De Puttense rijschoolhouder Arie van de Kamp wordt daarin gevolgd door de camera. Dat meldt de Harderwijker Courant.

Voor het nieuwe televisieprogramma De Rijles werd Van de Kamp begin maart vijf dagen lang gefilmd. Volgens Van de Kamp klikte het meteen met de televisieploeg en dat geldt ook voor zijn leerlingen.

Tijdens de rijlessen 

Verschillende rijinstructeurs door heel Nederland worden door het programma tijdens de rijlessen gevolgd. Hoe het er elke dag aan toegaat in lesauto en wat de leerling en de instructeur daarvan vinden krijgen de kijkers te zien. En als rijinstructeur schijn je ook een halve psycholoog te zijn. “Een van mijn leerlingen vertelde dat hij nu clean is, maar in het verleden een drugsverslaafde was”, aldus Van de Kamp.

Lesauto's 

De lesauto’s, volgepropt met camera’s, kon Van de Kamp stallen bij Autoschade Pasman. Daar stonden de auto’s ’s nachts veilig. Bij Dugreja Deuren werd een extra kamer ingericht voor de verschillende interviews na elke rijles.

De lesauto van Van de Kamp kreeg allemaal verschillende camera’s op het dashboard. Zodra de rijles startte werd de lesauto gevolg door een busje met een cameraman, regisseur en geluidsman. De camera’s in de lesauto werden bediend vanuit het busje. Er was een draaiboek met de verschillende rijlessen en interviews die in een dag gefilmd moesten worden.

Eigen rijschool in Putten 

Van de Kamp heeft inmiddels negen jaar zijn eigen rijschool in Putten. Zijn oude leermeester reed zelf een tijdje als freelancer voor Van de Kamp. “Tijdens de les grijp ik zo laat mogelijk in, want daar leert een leerling het meeste van. Hoe meer je leert, hoe beter dat is voor het afrijden en voor het rijden met een rijbewijs.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk