Veiligheidsopleiding Special Cargo gaat voor de derde keer van start

Sinds 2020 verzorgt Special Cargo College, de opleidingstak van Special Cargo, de tweejarige opleiding tot Dangerous Goods Professional (DGP). Deze zeer gedegen opleiding, op het snijvlak van gevaarlijke stoffen en veiligheid, heeft inmiddels naam en faam opgebouwd binnen logistiek Nederland. Dit vanwege de unieke combinatie van een gedegen basis van wet- en regelgeving, een hoog praktijkgehalte, en de intensieve begeleiding door deskundige docenten. Zo verspreidt de deskundigheid van de Dangerous Goods Professionals zich steeds verder over Nederland, binnen bedrijfsleven en overheden. In september van dit jaar gaat de derde editie van de opleiding van start. Dat meldt Special Cargo Services BV.

Transport en opslag van gevaarlijke stoffen is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij. Veel bedrijven in diverse sectoren, van de chemische industrie tot logistieke dienstverleners, zijn hierbij betrokken. De behoefte aan gekwalificeerde experts op het gebied van gevaarlijke stoffen is dan ook groter dan ooit. Het veiligheidsbewustzijn voor mens en milieu is vaak heel groot in deze ondernemingen. Tegelijkertijd – of misschien wel juist daarom – geven ze aan behoefte te hebben aan een of meer allround specialisten op dit gebied.

Allround gevaarlijke stoffendeskundigen 

Als vooraanstaand logistiek opleider speelt Special Cargo College in op deze groeiende vraag. In twee jaar tijd kunnen bedrijven en overheidsinstanties hun medewerkers laten opleiden tot allround gevaarlijke stoffen-deskundigen. De deelnemers worden opgeleid tot de spil in hun organisatie op het gebied van veiligheid, de drijvende kracht achter veiligheidsprocedures en de gesprekspartner binnen én buiten de organisatie.

Brede doelgroep 

Een grote diversiteit aan functionarissen kan de ambitieuze titel DGP dragen. Cursusleider en docent Cor Schaatsbergen: “Bedrijven realiseren zich dat vaak niet, maar deze opleiding is echt geschikt voor een heel brede doelgroep. Eigenlijk iedereen die zich wil verdiepen in veiligheid en/of gevaarlijke stoffen binnen zijn bedrijf. Dus bijvoorbeeld HSE-managers, veiligheidskundigen en veiligheidsadviseurs. Of mensen die dat willen worden.”

Breed scala aan onderwerpen 

Deelnemers aan de opleiding tot DGP beschikken over minimaal mbo4-niveau. Het opleidingsprogramma omvat een breed scala aan onderwerpen, waaronder wet- en regelgeving, toegepaste chemie, veiligheidsprocedures, brandpreventie, lithiumbatterijen, en nog veel meer. De opleiding is samengesteld in samenwerking met deskundigen uit het bedrijfsleven, brancheorganisaties en bevoegd gezag, om een uitgebalanceerd en praktijkgericht programma te bieden.

Zelfstudie en bedrijfsbezoeken 

De DGP-opleiding bestaat uit 73 contactdagen verspreid over twee jaar, waarbij klassikale lessen worden afgewisseld met zelfstudie en bedrijfsbezoeken.

Na succesvolle afronding van de opleiding ontvangen de deelnemers het gewaardeerde certificaat Dangerous Goods Professional, erkend door Special Cargo Services Training & Consultancy. Ook maken ze dan deel uit van het experts-netwerk van DGP’s, om intercollegiaal informatie uit te wisselen. Zo hoopt Special Cargo College bij te dragen aan de verdere verspreiding binnen Nederland van deskundigheid rond het thema gevaarlijke stoffen en veiligheid.

Door: Nationale Onderwijsgids