Gratis reanimatiecursus in gemeente Gulpen-Wittem om levens te redden

Een dierbaar persoon wordt onwel, zakt naast u in elkaar en blijft roerloos liggen. Wat doet u dan? U belt 112 en wacht op de ambulance. De tijd tot de ambulance er is lijkt uren te duren… Op dat moment wordt er aangebeld. Er staat een burgerhulpverlener voor de deur die eerste hulp kan bieden en begint meteen met reanimeren. Zou dit niet de ideale situatie zijn? Dat meldt de gemeente Gulpen-Wittem.

Wist u trouwens dat inzet van een AED tot 70 procent meer overlevingskans biedt bij hartfalen? Zeker bij inzet binnen zes minuten is de kans op volledig herstel groot.

Voortdurend reanimatiecursussen 

Marcel Kessels van Marcel Sport Medisch Advies & Training organiseert namens de gemeente Gulpen-Wittem voortdurend cursussen in alle kernen van de gemeente. De data van deze cursussen vindt u op www.marcelsport.nl onder ‘Reanimatie Oproep Netwerk’.

De opgeleide vrijwilligers die aangesloten zijn bij HartslagNu kunnen in geval van nood eerste hulp bieden. Deze burgerhulpverleners zullen met de benodigde kennis van reanimeren én een AED op pad gaan. Zij worden via een app en/of sms-alert-systeem op hun mobiele telefoon aangestuurd.

COVID-19

Tijdens de verschillende lockdowns in 2020, 2021 en begin 2022 vanwege COVID-19 zijn er minder mogelijkheden geweest om deel te nemen aan de reanimatiecursussen. Dit geldt voor zowel ‘nieuwe’ vrijwilligers als vrijwilligers die een herhalingscursus moeten doen om hun registratie te behouden. Het blijkt dat van een groot aantal vrijwilligers de registratiedatum bijna verloopt, en dat zou heel erg zonde zijn. Ook voelde niet iedereen zich prettig om mee te doen aan een cursus wanneer dat wél mogelijk was.

De afgelopen jaren is er door ons allemaal flink geïnvesteerd in het opzetten en onderhouden van een reanimatienetwerk. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen: gemeente Gulpen-Wittem heeft een hoge dekkingsgraad. Dat wil de gemeente ook graag zou houden.

Veel vrijwilligers voor een reanimatiecursus nodig 

Om deze hoge dekkingsgraad van het reanimatienetwerk in stand te houden vraagt de gemeente om hulp van vrijwilligers. De gemeente hoopt dan ook dat veel vrijwilligers zich aanmelden voor een reanimatiecursus. Elke deelnemer maakt gebruik van een eigen oefenpop.

Door: Nationale Onderwijsgids