Volksuniversiteit Oss organiseert cursus Ouderschap & Scheiding

Het ouderschap is niet zo simpel als het lijkt. En wanneer een scheiding onvermijdelijk is, wordt het een nog grotere uitdaging. Je moet immers afscheid nemen van je partner, maar toch blijven jullie samen de ouders van je kinderen. Bij de cursus Ouderschap & Scheiding komen een aantal belangrijke thema’s rondom ouderschap en scheiding aan bod. De cursus is dan ook bedoeld voor iedereen die vanuit het ouderschap te maken heeft met een scheiding, aldus Arena lokaal.

 

Eerste cursusavond  

Tijdens de eerste cursusavond wordt besproken welke loyaliteit kinderen van nature hebben naar beide ouders. Ook wordt de gezinscultuur besproken, en dan met name hoe deze na een scheiding uit elkaar kan vallen voor kinderen in verschillende culturen.

Tweede cursusavond

Deze bijeenkomst staat in het teken van zelfreflectie. Het gaat hier niet zo zeer om het feit of je het initiatief hebt genomen in de scheiding: dat wil namelijk niks zeggen over het verlies wat je ervaart na de scheiding. Afscheid nemen en rouwen om de relatie die je bent kwijtgeraakt is belangrijk om uiteindelijk een goede ouderschapsrelatie op te kunnen bouwen.

Derde cursusavond

Op deze avond wordt de vraag onderzocht wie je als ouder wil zijn en wat je je kinderen wilt meegeven. Dit zal altijd verbonden blijven met de manier waarop jij communiceert met de andere ouder. Tijdens deze bijeenkomst worden ook een aantal do’s en don’ts besproken met betrekking tot het contact met elkaar. Er ontstaan ook vaak problemen tussen de gescheiden ouders als er een nieuwe partner in het leven komt. Dit vergt van de ouders, maar ook zeker van de kinderen een enorm aanpassingsvermogen.

Coach Anna Rensen

Cursusleider Anna Rensen is al jarenlang actief in de zorg. Ze begeleidde heel lang mensen in hun werk, maar haar moederschap wekte een andere interesse. Ze wilde meer weten over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en daarom ging ze pedagogiek studeren. Daardoor kwam ze uiteindelijk in de jeugdzorg terecht. Hoe loyaal de kinderen daar aan hun ouders waren, raakte haar diep. Ze kwam tot de conclusie dat ze pas echt wat voor de kinderen kon betekenen wanneer ze de ouders van de kinderen helpt met het creëren van een gezonde opvoedomgeving. De pijn van Rensen haar eigen scheiding hebben leidde haar naar het beroep scheidingscoach.

De cursusdata

De cursussen worden gegeven op de dinsdagen 19 maart, 2 april, 16 april en 7 mei van 19.30 tot 21.30 uur op de Volksuniversiteit Oss, Kruisstraat 94. De kosten bedragen € 99,00. Inschrijven kan via de website van de Universiteit Oss.

Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema