Terugkeer van het schoolzwemmen is volgens sommige zwembaden hard nodig

Locatiemanager Sabine Boshuis van zwembad De Wilder in Haaksbergen vindt het een goede zaak dat de Tweede Kamer het schoolzwemmen wil herintroduceren. Het aantal kinderen dat zwemles heeft neemt alleen maar af. Vanwege financiële redenen of een migratieachtergrond kiezen minder ouders voor zwemles. Dat meldt RTV Oost.

Kinderen die zwemlessen bij De Wilder volgen halen op hun vijfde, zesde of zevende jaar hun diploma en stoppen daarna compleet met zwemmen. “Als kinderen na het behalen van hun zwemdiploma een aantal jaren niet meer in het zwembad komen en wel tijdens een kinderfeestje, dan schrikken wij weleens”, stelt Boshuis.

Herinvoering van schoolzwemmen 

Boshuis is dus voor de herinvoering van het schoolzwemmen. De zwemlessen kunnen ervoor zorgen dat kinderen vaker in een zwembad komen en op die manier hun zwemvaardigheid bijhouden. Mocht de Tweede Kamer op korte termijn het schoolzwemmen weer invoeren, dan staat zwembad De Wilder wel een enorme uitdaging te wachten. Er zijn namelijk te weinig zwemleraren.

Zwemonderwijzers opleiden 

Het zwembad is nu al intern bezig om zwemonderwijzers op te leiden. Want, zo zegt Boshuis, we willen altijd een aantal instructeurs klaar hebben staan. Door intern op te leiden heeft het zwembad nog geen instructeursprobleem.

Veiligheid van kinderen 

Schoolzwemmen is echter niet alleen lesgeven aan kinderen. Een klas met dertig kinderen over de vloer zorgt altijd voor veel gedoe. “Het gaat uiteindelijk om de veiligheid van kinderen, dat is het belangrijkste.”

De kosten liggen bij de scholen 

Het schoolzwemmen is in Haaksbergen een aantal jaren geleden stopgezet. De verantwoordelijkheid en de kosten liggen uiteindelijk bij de scholen zelf. “Scholen maken uiteindelijk zelf een keuze”, aldus Boshuis.

Wat Boshuis betreft is de overheid er niet met alleen geld voor het schoolzwemmen op jaarbasis. In veel gemeenten staan de zwembaden op omvallen, dus ook vanuit de gemeentes zelf zou er iets moeten gebeuren om de zwembaden in leven te houden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk