Cursus Signalering Mensenhandel door veel baliemedewerkers gevolgd

De e-learning Signalering Mensenhandel van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is al door meer dan vijftienduizend mensen gevolgd. De onlinetraining is vooral voor baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten en medewerkers van hotels en vakantieparken een aanrader. Dat meldt het CCV.

De e-learning duurt, volgens adviseur mensenhandel CCV Rodney Haan, nog geen tien minuten. Deelnemers krijgen een filmpje te zien, deze kunnen ze stopzetten als ze een signaal herkennen. Tussendoor wordt dan uitgelegd waarom dat een signaal is. Aan het einde ontvangen de deelnemers een certificaat met daarop de datum waarop men de cursus heeft afgerond.

Alerter op signalen van mensenhandel 

De e-learning was eerst voor baliemedewerkers en toezichthouders van gemeenten om hen alerter te maken op signalen van mensenhandel. Defence for Children ging vervolgens samenwerken met het CCV om de e-learnings uit te breiden naar verschillende functies binnen hotels en vakantieparken. De e-learning kan nu ook gevolgd worden door receptionisten, beveiligers en housekeeping. Voor de housekeeping is de training ook te volgen in het Spaans, Engels en Pools.

Verplicht de cursus volgen 

Nieuwe medewerkers moeten van sommige bedrijven verplicht deze cursus volgen. De e-learning is inmiddels helemaal door het bedrijfsleven geadopteerd. Vooral bij hotelketens worden de e-learnings vaak gevolgd als er een heleboel nieuwe medewerkers bij zijn gekomen. Er is geen andere training voor de hospitalitybranche voor het signaleren van mensenhandel. “De cursus is heel laagdrempelig. Een bedrijf kan zo heel makkelijk een grote groep medewerkers de signalen van mensenhandel aanleren”, aldus Haan.

Geen toename in het aantal meldingen van mensenhandel 

Hoewel de e-learning een succes is, ziet Haan geen toename in het aantal meldingen van mensenhandel bij het coördinatiecentrum tegen mensenhandel CoMensha. Er is zelfs een flinke daling te zien. Daar wordt op dit moment dan ook een onderzoek gedaan naar de reden waarom er een daling is in de meldingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk