Verplichte hondencursus de oplossing voor vermindering bijtincidenten?

Honden zijn de trouwe vrienden van mensen. Alleen zijn deze viervoeters niet altijd even vriendelijk terug naar de mens. Geregeld komt het voor dat honden mensen aanvallen en buiten. Demissionair minister Adema wil in een poging om het aantal bijtincidenten van honden te verminderen kijken naar de haalbaarheid van een verplichte hondencursus. Die zou ervoor moeten zorgen dat zowel baasjes als honden beter getraind zijn in de verhouding tussen mens en hond, meldt WOS.

Er zijn al voorbeelden van plekken waar soortgelijke hondencursussen worden georganiseerd. Zo ook bij hondenschool Sociaal Leren in Hoek van Holland. Daar zijn ze voorstanders van hondencursussen, maar zijn kritisch op het verplicht stellen hiervan. Volgens een hondentrainster van Sociaal Leren worden mensen dan minder gemotiveerd. De motivatie moet vanuit de mensen zelf komen, vindt ze. Wel vindt ze het een goed idee dat baasjes signalen van een hond kunnen herkennen. Honden zijn volgens haar uit zichzelf niet agressief, maar komt dat door een achterliggende oorzaak. Ze denkt dat dit vermeden kan worden door een juiste opvoeding van de dieren.

Cursus

Daarom is het belangrijk dat mensen inzien wat het met zich meebrengt als zij een hond als huisdier nemen. Maar ook wát voor soort hond het is. “Een onrustige hond kan bijvoorbeeld meer uitgelaten worden”, stelt de hondentrainster. Tijdens de cursus wordt onder andere aandacht besteed aan opvoeding van de hond, maar ook ‘leren honden hun lichaam kennen’ en worden goede gedragingen aangeleerd. Voor de baasjes van de huisdieren is het de opdracht hoe zij bepaalde gemoedstoestanden van de dieren kunnen herkennen.

Door: Nationale Onderwijsgids