Koningin Máxima op werkbezoek bij de FIXbrigade

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht donderdagmiddag 5 oktober een werkbezoek aan de FIXbrigade in Amsterdam. De FIXbrigade komt bij mensen thuis om kosteloos energiebesparende maatregelen in de woning uit te voeren. De FIXbrigade is ook een leerwerktraject waarbij mensen uit allerlei culturen worden opgeleid tot fixer/leermeester of een baan in de techniek en energietransitie. Dat meldt het Koninklijk Huis.

Tijdens het bezoek ging Koningin Máxima met een bewoner in gesprek over hoe de FIXbrigade haar helpt met problemen in haar woning. Vervolgens kreeg Koningin Máxima een rondleiding over de werkvloer van de FIXbrigade en sprak zij met leermeesters en leerlingen over het werk van de FIXbrigade. Tot slot ging Koningin Máxima in gesprek met stakeholders van de FIXbrigade over het belang en noodzaak van het werk, maar ook over de uitdagingen die zij daarbij tegenkomen.

Energieverbruik

De FIXbrigade is in 2018 ontstaan vanuit buurtorganisatie Jungle Amsterdam om buurtbewoners met een laag inkomen te helpen met besparen op energieverbruik. Naast voorlichting en tips voeren zij kosteloos energiebesparende maatregelen uit bij mensen thuis. De FIXteams bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, MBO-stagiaires, statushouders, herintreders en vrijwilligers. FIXbrigade werkt samen met lokale organisaties en gemeenten om FIXbrigades op te zetten in heel Nederland. Deze maand won FIXbrigade nog de Duurzame Dinsdag Prijs, een prijs die duurzame maatschappelijke initiatieven promoot.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: Mischa Schoenmaker