Cursus mindfulness helpt tegen angst en depressies

Wetenschappers waren lange tijd enorm sceptisch over het nut van mindfulness. Nu is er een grote overzichtsstudie die aangeeft dat mindfulness wel een beetje werkt. Mensen die een cursus mindfulness doen hebben tot minimaal een half jaar na de cursus minder last van angst en depressies. Dat meldt Scientias. 

Onderzoekers van de University of Cambridge trokken deze conclusie. De onderzoekers geven aan dat er zelfs op scholen of kantoren wellicht mindfulnessprogramma’s moeten komen om op deze manier psychische problemen te kunnen voorkomen.

Stress verminderen en psychische veerkracht te verbeteren 

De cursussen mindfulness combineren vaak elementen van meditatie, lichaamsbewustzijn en moderne psychologie. De cursussen zijn bedoeld om stress te verminderen en psychische veerkracht te verbeteren. De cursussen vinden vaak plaats in kleine groepen onder leiding van een leraar of trainer.

Cambridge-onderzoekers konden nu bevestigen dan mindfulness werkt tegen angsten en depressies. Ze analyseerden hiervoor data van bijna 2400 volwassenen, die eerder hadden deelgenomen aan onderzoeken naar het effect van dergelijke trainingen. De cursussen duurden minimaal acht weken, met wekelijkse sessies van 1 tot 2,5 uur. 13 procent van de deelnemers ervoeren voordelen vergeleken met degenen die geen training deden. Daarbij is rekening gehouden met het geslacht, de leeftijd, aanwezige psychische klachten, onderwijsniveau en aanleg voor mindfulness.

Mindfulness-apps 

Het is niet duidelijk of het groepsaspect en de docent van belang zijn en of dat het ook werk met speciale mindfulness-apps. De apps zijn wel goedkoper dan een cursus, maar daar is de effectiviteit van weinig bewezen.

De onderzoekers gaan nog meer onderzoek doe naar de effectiviteit van telefoon-apps en naar wat er gebeurt als mensen thuis doorgaan met oefeningen. Vooralsnog wordt er geadviseerd om een ouderwetse cursus in een groepje in een zaaltje met een leraar erbij mindfulness te volgen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk