Over onderwijsminister Wiersma zijn er opnieuw klachten binnengekomen

Het ministerie van onderwijsminister Dennis Wiersma heeft een klacht ontvangen van een externe organisatie over een "als onplezierig" ervaren gesprek, bevestigt zijn woordvoerder desgevraagd tegenover het ANP. Het gaat om een gesprek dat vorige week maandag plaatsvond tijdens een werkbezoek, melden meerdere bronnen. De organisatie heeft het incident later in de week gemeld aan het ministerie, dat hierna heeft beloofd om in gesprek te gaan met de betrokkenen.

Een betrokkene die anoniem wil blijven, spreekt van een "onaangenaam" en "onprettig" gesprek. Dat vond plaats tijdens een werkbezoek dat de minister vorige week maandag heeft afgelegd. Hij bezocht toen onder meer de Dag van het Praktijkonderwijs in Bussum.

Meldingen over wangedrag 

Wiersma ligt al meerdere maanden onder vuur vanwege meldingen van wangedrag. In april gaf Wiersma na berichtgeving hierover in de media toe dat hij scherp en soms te fel is geweest tegenover zijn ambtenaren. Hij beloofde zijn gedrag te beteren, ging in gesprek met betrokkenen en zei nog wel door te willen als minister. Op een recent VVD-congres zei de bewindsman: "Ik heb mijn les geleerd, het gaat niet nog eens gebeuren."

Oud-medewerkers van de VVD 

Een maand later bleek dat in zijn tijd als Kamerlid voor de VVD ook klachten binnen zijn fractie binnen waren binnengekomen over het gedrag van Wiersma. Oud-medewerkers hadden het over gedrag dat ze als "onaangenaam en kwetsend" hadden ervaren en voelden zich daardoor onveilig. De minister heeft daarop in gesprek met de fractie zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag. Die sprak het vertrouwen uit in de minister nadat hij had beloofd dat het wangedrag tot het verleden behoorde. Later herhaalde Wiersma zijn excuses tijdens een partijcongres van de VVD.

Mark Rutte heeft meerdere malen gezegd dat hij vindt dat partijgenoot Wiersma wat hem betreft aan kan blijven na de meldingen over zijn wangedrag. De onderwijsminister kreeg steun van zijn partijleider, die de berichten wel "pijnlijk" noemde.

Ziek thuis 

De minister is sinds vrijdag ziek en heeft daarom ook een bezoek aan India afgezegd.

Door: ANP