'Gevaar voor zwemvaardigheid kinderen als zwembaden moeten sluiten'

Mede door de hoge energieprijzen en personeelstekorten zijn veel zwembaden genoodzaakt de deuren definitief te sluiten. Dit resulteert in ernstige zorgen over de zwemvaardigheid van jonge kinderen. Dat meldt VeiligheidNL

Ten eerste komt de zwemles in gevaar. Ouders moeten uitwijken naar zwembaden elders in de regio en staan veel langer op de wachtlijst. Veel kinderen leren daardoor pas veel later zwemmen, met alle risico’s van dien. Ten tweede is het heel belangrijk om zodra een kind alle zwemdiploma’s heeft gehaald, te blijven oefenen met zwemmen. Het hebben van een compleet zwemdiploma, betekent namelijk niet dat een kind volledig waterveilig is.

Verplicht nummer voor ouders 

Het zwemlestraject is voor veel ouders een verplicht nummer. Elke ouder wil dat zijn of haar kind leert zwemmen. Maar die uren die je als ouder doorbrengt in een oververhit zwembad, soms 2 tot 3 keer per week, zijn niet de momenten in de week waar je erg naar uitkijkt.

Wekelijkse zwemmomenten 

Dus zodra de diploma’s binnen zijn, stoppen veel ouders met de wekelijkse zwemmomenten. Terwijl dit juist heel belangrijk is om te blijven doen. Als er dan geen zwembad in de buurt is, is de drempel om te gaan vrij zwemmen met je kind nog veel hoger.

Laten we zorgen dat er zoveel mogelijk zwembaden open blijven. Zodat elk kind goed leert zwemmen en kan blijven oefenen.

Door: Nationale Onderwijsgids