Na coronapandemie laten steeds meer 40-plussers zich omscholen

Mbo-beroepsopleidingen zijn dit jaar heel erg in trek. Vooral de techniek- en zorgopleidingen hebben een opleving. Het opmerkelijke hieraan is is dat het vooral 40-plussers zijn die na corona een ander beroep zoeken en zich laten omscholen. Dat meldt Omroep Gelderland. 

Berry Lodder van Aventus ziet twee zaken die de toename kunnen verklaren. Dat zijn de krappe arbeidsmarkt en het einde van de coronaperiode. “ In die tijd hebben mensen kunnen nadenken over bijvoorbeeld een andere baan. Er is een opleiding nodig om in die andere baan goed beslagen ten ijs te komen.”

Zorgpersoneel, elektromonteurs en procesoperators 

Banen in de horeca en in de evenementenbranche zijn sinds corona een stuk minder populair geworden. Mensen zoeken naar banen die beter betalen en waarvan de werktijden een stuk regelmatiger zijn. Op dit moment is er een enorme vraag naar zorgpersoneel, elektromonteurs of procesoperators. Daar liggen de banen nu juist voor het oprapen.

BBL-opleiding 

Daarom is het logisch dat steeds meer werkgevers zich laten omscholen. De simpelste manier is kiezen voor een BBL-opleiding. Deze opleiding stelt je in staat om direct aan de slag te gaan in de sector die jij wilt en dat je daarnaast één dag in de week naar school gaat.

Veel 40-plussers grijpen die kans. Op het ROC-Aventus zaten in 2019 precies honderd van die zij-instromers. Dit jaar is dat opgelopen op zo’n driehonderd BBL’ers. “Dit is echt een coronaeffect”, aldus Lodder. “Er zijn duidelijke verschuivingen in de arbeidsmarkt en dus is er een groep arbeidskrachten die kansen ziet in een andere sector. Wij merken nu vooral dat er mensen een jaartje werkzaam zijn in hun nieuwe functie en dat ze zich daarna definitief willen omscholen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk