Bol.com verwijderde honderden boeken om antisemitische inhoud

Bol.com heeft sinds oktober inmiddels "honderden" boeken uit zijn webwinkel verwijderd vanwege een antisemitische inhoud. Dat laat moederbedrijf Ahold Delhaize weten. Boeken die online worden aangeboden worden ook eerst beoordeeld of ze geschikt zijn voor de verkoop.

De grootste webshop van Nederland gaf vorig jaar als een van de eerste webwinkels gehoor aan de oproep van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) om de verkoop van antisemitische boeken aan banden te leggen. Maar Bol.com is zelf geen inhoudsexpert op het gebied van de onderwerpen die in boeken worden beschreven. Daarom heeft bedrijf eerst veel gesprekken gevoerd met experts op dit gebied om te bepalen wat haatdragend, discriminerend of antisemitisch is.

Het totale assortiment van Bol.com bestaat uit tientallen miljoenen boeken en elke week komen er weer duizenden nieuwe boeken bij. Boeken die al lange tijd op de site staan, worden ook met de nieuwe criteria beoordeeld. Sommige boeken mogen nog wel verkocht worden, maar krijgen een waarschuwingslabel.

Door: ANP