'Commerciële zwembaden moeten ook open blijven, gemeenten kunnen helpen'

Het zwembad De Startsprong in Houten heeft een fikse energierekening, maar krijgt geen subsidie. Het bad kan geen aanspraak maken op gemeentelijke steun voor de sterk gestegen energielasten. Die lasten kan De Startsprong niet lang meer dragen. Dat meldt het NSWZ. 

Commerciële zwembaden en zwemscholen door het hele land slaan alarm. Zij hebben last van huurstijgingen van 14 tot 24 procent, hoge energiekosten en zwemleskosten die fenomenaal hoog zijn. Ondertussen kunnen publieke zwembaden wel verder met een door de gemeente vastgesteld bedrag.

Exploitatievergoeding 

Wat is nu het verschil tussen privaat en publiek in zwembadland? Publiek is gemeentelijk vastgoed, dat vrijwel altijd gepacht wordt door een commerciële landelijke exploitant (voorbeelden hiervan zijn Optisport, Sportfondsen Nederland, Laco sportcentra en SRO). Hiervoor ontvangen die partijen vrijwel altijd exploitatievergoeding. Dit is een bedrag ter grootte van de huurkosten die met hetzelfde bedrag weer terugbetaald worden aan de gemeente. Daarnaast zijn er allerlei regelingen voor doelgroepen en activiteiten die het mogelijk maken om zwemlessen tegen een basistarief aan te bieden.

Private zwembaden en zwemscholen 

Private zwembaden en zwemscholen moeten daarentegen alles zelf oplossen. De kosten voor het draaien van een eigen zwembad, stijgende huurlasten, energiekosten die worden doorberekend en personeelskosten die explosief blijven stijgen. Gevolg is dat de kosten voor een zwemles van commerciële partijen soms 200 procent hoger ligt dan bij een gemeentelijk zwembad.

Zwemveiligheid 

De staatssteun is in strijd met de wet Markt en Overheid die onder toezicht staat van de Autoriteit Consument en Markt. Het kabinet moet voorkomen dat er een kaalslag in zwembadland ontstaat. Ze moeten gemeenten zoals Houten oproepen en waar nodig steunen om commerciële zwembaden en zwemscholen overheid te houden. Dit is belangrijk voor de zwemveiligheid in de gemeente. Hierbij moeten gemeenten afstappen van het argument dat zij geen bedrijven kunnen ondersteunen met een commercieel winstoogmerk.

Door: Nationale Onderwijsgids