Rotterdamse ouderen kunnen weer cursussen volgen bij HOVO

Hogeschool Rotterdam en HOVO Utrecht slaan de handen ineen om ouderen in Rotterdam toch weer cursussen te kunnen bieden. Eind 2021 stopte de Erasmus Universiteit met het Hoger Onderwijs voor Ouderen (HOVO). Ouderen baalden daar flink van en lieten zich destijds flink horen via het reactieformulier op de website van HOVO. Ze noemden het spijtig, schandalig, nalatig en waardeloos dat het seniorenonderwijs werden stopgezet. Dit meldt PZC.

Ouderen konden aan HOVO Rotterdam cursussen volgen over bijvoorbeeld klimaatverandering, Rusland of de geschiedenis van tolerantie, maar dat kon financieel niet meer uit. Nu HOVO dankzij een samenwerking tussen Utrecht en de Hogeschool Rotterdam toch terugkeert, zijn er al veel blij reacties binnengekomen. Inmiddels hebben alle 50-plussers die ooit ingeschreven zijn geweest bij de HOVO Rotterdam over de doorstart ingelicht.

Divers en actueel aanbod

Op dit moment kunnen ze vijf cursussen volgen, bijvoorbeeld over het futurisme en de natuurwetenschap. Het aanbod is nu nog klein, maar het is volgens voorzitter Ineke van Oosten van HOVO Nederland zeker de bedoeling om het aanbod uit te breiden en zo divers mogelijk te maken.

Destijds stelde de Erasmus Universiteit dat het stopte met het cursusaanbod omdat HOVO er alleen zou zijn voor de hoogopgeleide witte Nederlander en dat de universiteit zich dar los van wilde maken. Van Oosten denkt niet dat dat waar is. “De HOVO-instellingen richten zich op mensen met een achtergrond in het hoger onderwijs, maar dat is geen vereiste.” Iedere Nederlander van iedere achtergrond is welkom, stelt ze.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky