'Toekomst van zwemscholen ligt in de handen van de Tweede Kamer'

Commerciële zwemscholen en zwembaden staan op omvallen door de te hoge kosten, geen recht op subsidie en geen erkenning uit Den Haag. Zwembad Splash is het volgende zwembad dat aan de bel trekt met de vraag of open blijven nog wel een optie is nu de energierekening torenhoog is en niet alles meer doorberekend kan worden aan gebruikers. Dat meldt de NSWM. 

 

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een waslijst aan moties waaronder die van Van Nispen (SP), Westerveld (GroenLinks) en Mohandis (PvdA). De motie start met de constatering dat veel sportclubs, sportaccommodaties, sportverenigingen, beheerde speeltuinen, zwembaden en ijsbanen in de financiële problemen zitten of snel gaan komen vanwege de gestegen energiekosten.

Maatschappelijke waarde 

De motie spreekt uit dat sporten en bewegen van groot belang zijn en van maatschappelijke waarde voor de samenleving. En dat het desastreuze gevolgen zal hebben als sportverenigingen en sportondernemers de deuren sluiten.

Hoge energieprijzen 

In de motie verzoeken de Kamerleden de regering te garanderen dat geen sportclubs, accommodaties, sportverenigingen, beheerde speeltuinen, zwembaden en ijsbanen deze winter noodgedwongen moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen, door die voldoende te compenseren. De angst is dat de motie wordt afgewezen nu minister Helder heeft aangegeven niet verder te willen en kunnen kijken naar extra gelden voor het openhouden van zwembaden en dat voornamelijk de kleine ondernemers zullen gedwongen worden te sluiten.

Toekomstperspectief 

Het is aan Den Haag om zich uit te spreken over zwemles. Met een kleine financiële steun houd je niet alle zwembaden open en kunnen zwemlessen niet blijven draaien, maar het is een begin. Dinsdag wordt duidelijk of de Kamer open staat, ondanks de woorden van minister Helder, om voor de motie te stemmen om zo enig toekomstperspectief aan zwembaden zoals Splash in Sneek te bieden.

Door: Nationale Onderwijsgids