'Voor veel zwembaden is het einde in zicht als er geen steun komt'

Wervershoof, Medemblik, Oldenzaal en Finsterwolde: het zijn maar een paar gemeenten waar een zwembad dreigt te sluiten, of dit besluit al is genomen. Het toekomstperspectief voor zwembaden was voor de coronacrisis al niet rooskleurig, maar na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de ongekende stijging van de energieprijzen is het einde voor veel baden in zicht. Dat meldt de NSWZ. 

Gemeenten moeten nu de tering naar de nering zetten, daarbij gaat bezuinigen op de kosten steeds vaker boven maatschappelijk belang. Begrijpelijk, als je ziet hoe groot voor veel gemeenten de zoektocht is naar geld om zwembaden open te kunnen houden.

Helpen van de zwembaden 

Er is dan wel geld ter beschikking gesteld door de overheid voor het helpen van de zwembaden. Maar dat is veel te weinig en zal vrijwel direct naar de baden gaan waarvan het vastgoed in handen van gemeenten is.

Subsidieregelingen 

De toekomst ziet er allesbehalve rooskleurig uit, maar misschien kan de politiek alsnog op tijd ingrijpen. Bijvoorbeeld door de subsidieregelingen (zoals SPUKIJZ) te heroverwegen en ook laten gelden voor commerciële zwembaden en zwemscholen.

Wachtlijst voor zwemles 

Inmiddels heeft minister Conny Helder (VWS) aangegeven niet meer te kunnen en willen doen om de hoge energiekosten te compenseren. Dat betekent mogelijk het einde van een breed aanbod aan zwemactiviteiten. Straks staan kinderen jaren op de wachtlijst voor ze op zwemles mogen, of kan je slechts op afspraak in een vooraf vastgesteld tijdslot banenzwemmen.

Door: Nationale Onderwijsgids