Normal_cursus__online_cursu

De Universiteit Utrecht overweegt de online cursus ‘Getting to know (the) Dutch’ standaard op te nemen in het welkomstpakket voor internationale studenten. Afgelopen zomer konden internationale studenten deze taalcursus gratis volgen. Vanwege het grote succes wordt de beginnerscursus ook deze winter aangeboden aan februari-instromers van de UU. Dit meldt DUB.

Cursisten leren typische gesprekken houden die ze in de eerste weken in hun nieuwe woonplaats kunnen hebben. Afgelopen zomer volgende bijna zeshonderd studenten de cursus online. Er zijn twee varianten: eentje voor zelfstudie en eentje met begeleiding. De meesten kozen voor de zelfstudievariant.

Zeven modules

Via zeven modules leren studenten over het gebruik van het openbaar vervoer, boodschappen doen, de Nederlandse cultuur en samenleving en bijvoorbeeld ook het vragen naar de weg. Met een wekelijkse opdracht kwamen studenten met elkaar in contact in chatrooms waar ze werden aangemoedigd om Nederlands met elkaar te praten.

“Door de cursus hoopten we dat eerstejaars internationale studenten zich al een beetje verbonden zouden gaan voelen met hun nieuwe land. We wilden ervoor zorgen dat ze zich niet verdwaald voelden als ze hier aankwamen. De cursus is een eerste stap om ervoor te zorgen dat ze zich betrokken en welkom voelen”, aldus internationaliseringscoördinator Patience Gondwe tegen DUB.

Cursus met begeleiding in de herhaling

Het plan is om de versie mét begeleiding deze winter nogmaals aan te bieden. Uiteindelijk is het de bedoeling om de cursus twee keer per jaar, in de zomer en winter, te laten terugkomen. De UU werkt aan andere cursussen op hogere niveaus, maar die zullen waarschijnlijk wel geld kosten. Wanneer deze van start gaan is nog niet bekend.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky