Yeşilgöz waarschuwt voor antisemitisme: Bespreek het ook in de klas

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz vindt dat antisemitisme actiever en massaler moet worden bestreden. Ze waarschuwde gisterenavond tijdens een lezing dat Jodenhaat ‘stapje voor stapje’ steeds normaler wordt. “Antisemieten lijken het steeds minder heimelijk te uiten. Men schaamt zich er niet eens meer voor.” Dat meldt de NOS.

“We moeten een streep trekken door antisemitisch gedrag niet meer te tolereren”, zei Yeşilgöz in de Naftaniellezing van het Joods Humanitair Fonds. “Ook als dit verhuld wordt in dubieuze begrippen, gangbare terminologie of ingeslepen uitdrukkingen. Het sijpelt door in het leven van alledag.”

Reptielen en rioolratten 

FvD-leider Baudet zei laatst in een interview dat de wereld wordt bestuurd door reptielen, een verwijzing naar een antisemitische complottheorie. Kamerlid Van Meijeren vergeleek journalisten met rioolratten. Ook die term werd gebruikt om Joden te ontmenselijken. 

David Icke 

Minister Yeşilgöz vindt het ook nog eens heel erg dat de Britse complotdenker en Holocaustontkenner David Icke deze week in Amsterdam spreekt. “Weer moet worden uitgelegd waarom dit een probleem is.”

Spreek je uit

Yeşilgöz roept iedereen op om zich uit te spreken. “Niet alleen tijdens een demonstratie, maar ook op een verjaardag, in de klas en op Twitter. Laat weten dat wij met meer zijn en dat we dit niet langer pikken.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk