Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

Volgens recente cijfers van het CBS is het aantal verdrinkingen gedaald, maar is het aantal verdrinkingen onder mensen met een migratieachtergrond juist gestegen. Er lijkt geen grip te komen op deze zorgwekkende trend. In de Hoeksche Waard wordt de noodklok geluid en roept men op tot het herinvoeren van het schoolzwemmen en het verplichten bij wet van het zwemdiploma. Dit meldt ANP Expert Support. 

Sinds 1985 is schoolzwemmen niet meer verplicht. De verantwoordelijkheid voor de zwemvaardigheid van kinderen ligt in eerste instantie bij de ouders. Scholen hebben geen officiële verplichting om schoolzwemmen aan te bieden. Zij kunnen er echter wel voor kiezen het aan te bieden, al dan niet met subsidie vanuit de gemeente. Op veel plaatsen in Nederland is dit wegbezuinigd door de jaren heen.

Niet haalbaar

"De oproep om het schoolzwemmen weer in te voeren is begrijpelijk, maar niet haalbaar voor iedere doelgroep. Het onderwijs in Nederland kent namelijk verschillende stromingen met een daarbij behorende aanpak, zo ook het zwemonderwijs", aldus Shiva de Winter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). 

"Het zijn voornamelijk de commerciële zwemscholen die met meer personeel intensievere individuele aandacht kunnen geven, wat voor kinderen belangrijk is. Met schoolzwemmen is dit niet haalbaar."

Signaleringssysteem

Een oplossing voor het probleem is volgens De Winter een signaleringssysteem. "Hierbij wordt in groep 3 of 4 gekeken of er kinderen zijn die om weloverwogen redenen nog geen diploma hebben. Het financiële aspect of een migratieachtergrond zou hierbij mee kunnen spelen. Voor deze groepen zou het ‘verplichte’ schoolzwemmen’ een uitkomst zijn. De overheid moet hierbij een duidelijk standpunt innemen en dit financieren."

Door: Nationale Onderwijsgids