'Keti Koti is belangrijk en moet een nationale feestdag zijn'

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme vindt dat de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van slavernij op 1 juli een nationale feestdag moet worden. “Er is weinig aandacht voor ons slavernijverleden terwijl er eigenlijk zoveel te vertellen is. Ik wil graag dat heel Nederland betrokken is bij deze herdenking”, aldus Rabin Baldewsingh. Dat meldt de NOS.

Baldewsingh roept het kabinet op om volgend jaar, als het 160 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft, dat de herdenking een nationaal karakter krijgt. Koning Willem-Alexander zou voortaan bij alle herdenkingen van het slavernijverleden aanwezig moeten zijn. Ook pleit Baldewsingh voor een vrije dag. Net zoals tijdens Bevrijdingsdag eens in de vijf jaar. 

Keti Koti 

Ongeveer honderd bedrijven en organisaties geven hun personeel vandaag al een dag vrij. Om Keti Koti te vieren en stil te staan bij het afschaffen van de slavernij. 

Petitie 

Vorig jaar werd er al een petitie meer dan 60.000 keer ondertekend om op 1 juli vrij te zijn en stil te staan bij het afschaffen van de slavernij. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk