Grote zorgen over lage slagingspercentages rijexamens en theorietesten

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) en brancheverenigingen zijn bezorgd over de lage slagingspercentages voor het rijexamen en de theorietest. Het huidige slagingspercentage voor de theorietest ligt momenteel gemiddeld op 38 procent en voor het praktische rijexamen op 52 procent. Als het aan het CBR ligt, slaagt gemiddeld meer dan 60 procent voor hun praktijkexamen. Dit meldt de Telegraaf. 

Volgens de Federatie Autorijschool Management liggen de lage slagingspercentages aan de kwaliteit van de rijscholen. Het is volgens voorzitter Roger Keijbeck heel makkelijk om een rijschool op te starten. Het enige wat iemand nodig heeft is een rijinstructeursdiploma. “Maar daarmee ben je natuurlijk nog geen ondernemer en bovendien onervaren, wat  ten koste gaat van de kwaliteit.” Het aantal bedrijven dat rijlessen geeft, is in een jaar tijd gestegen met 166. 

Rijsinstructeurs in dienst moeten een Verklaring Omtrent Gedrag afgeven, maar iemand die in loondienst niet goed presteerde en vervolgens een eigen rijschool begint, hoeft dat niet.

Rijschoolzoeker 

Ook het CBR maakt zich grote zorgen over de kwaliteit van rijlessen. Daarom is er op de website van de organisatie een rijschoolzoeker geplaatst, waarbij slagingspercentages per opleider worden vermeld en hoeveel afrijders een rijschool heeft afgeleverd. Een rijschool met een slagingspercentage van 100 bij drie afrijders, hoeft nog steeds niet betrouwbaar te zijn. Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat desgewenst weten in gesprek te zijn met het CBR over het verbinden van consequenties aan lage slagingspercentages. De minister informeert de Tweede Kamer in mei over de maatregelen.

Door: Nationale Onderwijsgids