UNICEF: Meer dan 1 miljoen kinderen zijn gevlucht uit Oekraïne

Meer dan 1 miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht in de twee weken sinds Rusland de invasie in Oekraïne begon, stelt UNICEF, de VN-organisatie die zich inzet voor de belangen van kinderen. Minstens 37 kinderen zijn gedood en 50 raakten gewond, zei UNICEF-directeur Catherine Russell woensdag.

Russell zei dat ze "met afschuw vervuld" was door de Russische luchtaanval woensdag op een kinderziekenhuis in de Zuid-Oekraïense havenstad Marioepol, die ondanks een overeengekomen staakt-het-vuren werd uitgevoerd. "Deze aanval, indien bevestigd, onderstreept de verschrikkelijke tol die deze oorlog eist van de kinderen en families in Oekraïne", zei Russell.

Staakt-het-vuren 

Op de eerste dag van de oorlog in Oekraïne stelde UNICEF al dat tienduizenden families zouden moeten vluchten vanwege het militaire geweld. Inmiddels zijn al meer dan 2 miljoen mensen het land ontvlucht. De VN-organisatie maakte zich vooral grote zorgen over het lot van de 7,5 miljoen kinderen in Oekraïne en riep vergeefs op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Door: ANP