Zonder ingrijpen kunnen kinderen pas op 12-jarige leeftijd fatsoenlijk zwemmen

De coronacrisis heeft de zwemveiligheid nog meer onder druk gezet door de wachtlijsten op te laten lopen naar drie jaar. Door de versplintering in de zwembranche en de ver uiteenliggende belangen is en kan er geen oplossing gevonden worden. Den Haag moet hier de regie in handen nemen en de echte vaktechnische mensen hun werk laten doen. Dit meldt ANP Expert Support.

Beginnen met zwemles is niet meer zo gewoon als je denkt. Door de coronacrisis, lockdowns en weglopend personeel zijn de wachtlijsten bij veel zwembaden en zwemscholen gegroeid tot twee à drie jaar.

Inschrijving 

Een ouder die zijn of haar vierjarige kind inschrijft, kan soms pas beginnen aan een diploma op zevenjarige leeftijd. Een jaar later begint het kind aan zwemdiploma B en weer een jaar later aan C. Kinderen van tien hebben dan pas meerdere zwemdiploma’s op zak. Dat is een à twee jaar voordat zij naar de middelbare school gaan.

Grotere groepen 

De zorgen moeten serieus genomen worden want zwembaden en zwemscholen hebben wel degelijk een punt. Groepen bijvoorbeeld kunnen groter worden om meer kinderen tegelijk les te geven. Of er kunnen meer groepen tegelijkertijd draaien. Ook is goed personeel hard nodig. Want veel vakkrachten zijn tijdens de drie lockdowns overgestapt naar een ander vakgebied.

Personeelstekort 

De vakbonden gooien het op de lonen, werknemers op de werkdruk en managers op de kwaliteit. Al met al is er geen pasklare oplossing om het personeelstekort op te lossen om zo de wachtlijsten te verkorten om de zwemveiligheid ten goede te komen zonder kwaliteitsverlies.

Oplossing 

Zolang de zwembranche nog bekvechtend over straat gaat en bepaalde brancheorganisaties zich laten leiden door subsidiestromen, zal er geen pasklare oplossing komen en zal de gemiddelde leeftijd van zwemvaardige kinderen stijgen naar gemiddeld acht jaar. Een onacceptabele leeftijd waar zwembadpersoneel en strandwachten hun handen vol aan krijgen. Ook hier zal extra geld voor vrij gemaakt moeten worden.

Het valt en staat allemaal bij het beleid in Den Haag. Als daar openlijk uitgesproken kan worden dat deze problematiek niet acceptabel is, kan er gewerkt worden aan een oplossing. Een brede werkgroep uit de branche en vanaf de vloer met vaklieden, die zelf nog in het water staan, kan zich hierop gaan richten. Zwemveiligheid moet weer in handen komen van zwemonderwijzers in plaats van mensen achter een bureau.

Door: Nationale Onderwijsgids