Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

Zwemles is geen onderwijs, vindt Shiva de Winter, eigenaar van zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum. De Rechtbank Midden-Nederland is het met hem eens. Voorlopig hoeft Shiva geen QR-code te vragen van ouders die hun kind naar zwemles brengen. Waarom weigert Shiva mee te gaan in het coronabeleid rondom zwemlessen? En wat vindt André de Jeu, directeur van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), van dit beleid?

“Kinderen worden belast met de keuze van hun ouders”, vindt Shiva. “Dat kan niet.” Ook vreest hij dat de zwemveiligheid in het gevaar komt, nu veel kinderen geen zwemles krijgen. De wachtlijsten zijn namelijk flink opgelopen door de avondlockdown. Ook zegden verschillende ouders de zwemles (tijdelijk) op, vanwege het verplichte coronatoegangsbewijs.

André erkent dat de zwemveiligheid in gevaar kan komen als kinderen langere tijd geen zwemlessen krijgen. “Maar je moet het niet omdraaien”, stelt hij. “Als je het als ouder zo belangrijk vindt dat je kinderen leren zwemmen, laat je dan even testen. Dat kan gewoon.”

Lees het hele interview met Shiva de Winter en André de Jeu hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs