Zwembranche staat op zijn kop, bedreigingen aan de orde van de dag

Sinds het uitlekken van de kabinetsplannen het coronatoegangsbewijs (CTB) in te voeren bij zwembaden en bij zwemles, staat de zwembranche op zijn kop. Menige bonden houden hun mond en houden zich afzijdig want wet is regel. Al ruim anderhalf jaar maakt de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) zich sterk voor onder andere zwemles in Nederland. Daar waar belangen elkaar in de weg zitten, bij de meeste belangenorganisaties, probeert de NSWZ zo hard mogelijk op te komen voor de veiligheid van de kinderen. Dit meldt de NSWZ. 

Het CTB levert naast verscheuring in de maatschappij, uitval op voor een heleboel kinderen in Nederland. Ouders mogen op veel plaatsen in Nederland het zwembad niet betreden omdat zij geen QR-code kunnen overleggen. Dit levert schrijnende gevallen op waaronder de gisteravond geplaatste foto’s van een vader die zijn kinderen buiten voor de deur aan het omkleden is.

Bedreigingen 

Het belang van de NSWZ is zwemveiligheid voor kinderen. Deze ontwikkelingen en de bedreigingen aan het adres aan verschillende zwembaden, personen en organisaties maken het niet makkelijker het doel te bereiken. “Laat voorop staan dat vrijwel iedereen de zwemveiligheid en bereikbare zwemles voor iedereen hoog in het vaandel heeft staan. Probleem is nu dat de toon harder wordt en er lichte bedreigingen komen aan het adres van de instellingen terwijl deze niet anders doen dan wat VWS ze opdraagt. VWS is druk bezig gemeenten die out of the box denken, en wel mee willen werken om in ieder geval iedere ouder hun eigen kinderen om te kunnen kleden terug te fluiten. Een zorgelijke trend die menig zwembad en zwemschool eigenaar tot wanhoop drijft. Het gerucht gaat dat het verzoek tot het opheffen van de QR-toegangscontrole bij zwembaden, in ieder geval zwemles te laten vervallen, bij de staatssecretaris op zijn bureau ligt. Dit zou, bij spoedige behandeling van deze vraag, de oplossing zijn voor het dringende probleem”, aldus Shiva de Winter voorzitter van de NSWZ.

Oplossing met Den Haag

“De dringende vraag aan VWS is om snel in te grijpen. De spanningen die ontstaan door oproepen op social media, waaronder Twitter, verhogen de grimmige sfeer en werken niet mee voor de kinderen. Een groep mensen is druk om de QR-controle van zwembaden en zwemles af te krijgen, zelfs deze mensen worden nu aangesproken of ontvangen minder vriendelijke teksten. Dit helpt niet mee om het gezamenlijke doel te bereiken. Ik hoop dat ouders, verzorgers en overige gedupeerden nog even de ruimte kunnen geven aan deze groep mensen om tot een oplossing te komen met Den Haag. Wij begrijpen maar al te goed de woede, het onbegrip en het verdriet wat dit losmaakt. Dat is ook de reden dat hier dag in dag uit aan gewerkt wordt”, geeft De Winter aan.

Zwemles essentieel 

De NSWZ hoopt vandaag nader in contact te komen met Den Haag om te kijken of, ondanks de zwaardere sancties zoals een lockdown, de rust in de zwembranche en bij de zwemlessen terug kan keren. “Zwemles is essentieel, een belangrijke bouwsteen in de opvoeding van een kind. In maart 2021 sprak het kabinet zich uit onder de noemer “reparatiebeleid” voor het essentiële van zwemlessen. Laat zij nu opnieuw het juiste doen voor de kinderen en de QR-toegangscontrole schrappen voor het zwembad en kinderen ongeacht de keus van ouders de mogelijkheid geven zwemles te volgen en de zwemveiligheid voorop te laten stellen”, aldus De Winter.

Door: Nationale Onderwijsgids